ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Возлюблені у Господі брати і сестри, вірні чада Української Православної Церкви! Сьогодні настав день, якого ми чекали протягом Великого Посту, до якого молитовно готувалися. Світле Христове Воскресіння - це більше, ніж просто свято. Це - осередок нашої духовності, що визначає всю глибину православної віри. З самого початку існування Церкви християни розуміли, що нова якість людського буття, до того невідома світові, привнесена Воскресінням: «…як Христос воскрес iз мертвих славою Отця, так i ми в оновленому житті ходити почали» (Рим.6: 4). Ці слова апостола пов'язують воєдино дієвість віри у Воскресіння і реальність перетворення нашого життя.

Господь створив людину для справді радісного і сповненою глибоким сенсом життя. Ми лише частково здогадуємося про велич свого призначення, так як наслідки гріхопадіння стали для нас сумною дійсністю. Деякі люди у божевільній зухвалості намагаються піти ще далі - вони проголошують гріховність нормою. Ось чому наш світ потребує не просто навчання, а всеосяжного зцілення. Тільки Христос - «...Агнець Божий, Який бере на себе гріхи світу» (Ін.1: 29), через славу Свого Воскресіння став для людства Наставником і Цілителем. Воскресіння Христове є для нас джерелом нового життя і справжньої свободи, в порівнянні з якою ілюзорна вседозволеність гріха знецінюється і меркне в сяйві Слави Божої. Ось чому апостол Павло нагадує: «...ви купленi дорогою цiною: не ставайте ж рабами людей» (1 Кор.7: 23).

Цього року святкування Великодня, як і звичний плин Великого Посту, в зв'язку з ситуацією пандемії стали для нас випробуванням. На жаль, ми не маємо можливості в цей великий день всі разом, як зазвичай, молитися в переповнених храмах. Будемо пам'ятати, що все відбувається з Божої волі. Головне - храми відкриті, богослужіння відбуваються. Ніщо і ніхто не може відняти у нас віру і відчуття присутності Бога живого. Треба пам'ятати, що християнин - це людина, що постійно перебуває перед Господом, де б вона не була і що б не робила. Тому будемо намагатися допомогти нашим ближнім зберегти присутність духу і не впасти в згубну зневіру. «Все це переборюємо силою Того, Хто полюбив нас» (Рим.8: 37).

Дорогі брати і сестри! Від щирого серця вітаю вас зі Світлим Христовим Воскресінням! Нехай Господь Своєю благодаттю відвідає кожну оселю, сповнить пасхальною радістю кожне серце! Бажаю всім вам міцного здоров'я, духовного зростання і сімейного благополуччя.

Христос Воскрес – Воістину Воскрес!

Миколай, архієпископ Кременчуцький і Лубенський.

Великдень, 2020 рік.

Your rating: None Average: 5 (2 votes)