ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Возлюблені у Господі брати та сестри, вірні чада Української Православної Церкви! Сьогодні милістю Божою ми святкуємо Світле Христове Воскресіння. Провівши Великий Піст у покаянній молитві і духовному утриманні, ми маємо тепер можливість стати свідками справжнього духовного торжества. Пасхальне Богослужіння – це виявлення непідробної радості, і кожний, хто пережив цю радість, відчуває, що вона не від миру сього. Відбувається чудо – Дух Святий, Утішитель, нагадує нам про перші свідоцтва Воскресіння Спасителя, ми нібито повертаємося у той день, коли учні Христові дізналися про подію, яка назавжди змінила звичайний перебіг їхнього життя та хід загальної історії людства.

Цей день, як ніякий інший, являє нам Церкву Христову в усій її славі. Ми усвідомлюємо свою причетність  до радісного сонму пророків, апостолів, мучеників, святителів, преподобних. Господь запрошує усіх на трапезу, на якій приготовлені багаті духовні дари. Так що, за словом Святителя Іоанна Златоуста, «ніхто нехай не скаржиться на бідність, бо відкрилося загальне Царство». Господь воскрес із мертвих, і тепер ми, викуплені  Ним із полону гріха, вирвані з обійм вічної смерті, маємо можливість бути із Христом або продовжити існування у темряві. «Життя і смерть запропонував я тобі, благословення і прокляття. Обери життя, щоб жив ти і нащадки твої» (Втор.20:19).

Для нас, православних християн, очевидно, що відчути радість духовного відродження можливо тільки в істинній Церкві Христовій. Ніякі сурогати й підміни не здійснять преображення людського духу, а лише на деякий час відвернуть увагу від справжніх проблем. Будемо вдячними Господу за  Його дар усім нам, що є  «…Церква Бога Живого, стовп i утвердження істини» (1Тим.3:15).  Нам відпущені випробування – перенесімо їх гідно, не гублячи образ, що втілений в кожному з нас. Люди, що оточують нас у повсякденному житті, потребують єдності із Христом, але, нажаль, не завжди усвідомлюють цього. Від того, як здійснюється наше особисте спасіння, дуже часто залежить думка цих людей про Православну Церкву в цілому. Будемо, перш за все, терпеливими до них, бо без терпіння неможлива любов.

Дорогі брати та сестри! В ці дні ми переживаємо справжню духовну весну. Прийміть мої сердечні поздоровлення зі Світлим Христовим Воскресінням! Нехай це свято з теплом і любов’ю увійде до кожної оселі, у кожну родину! Бажаю вам і вашим рідним духовного преображення, міцного здоров’я, Божої допомоги в усіх благих починаннях і задумах.

Христос Воскрес – Воістину Воскрес!

Миколай, архієпископ Кременчуцький і Лубенський.

Пасха Христова, 2019 рік.

Your rating: None Average: 5 (3 votes)