25.01.2019р. Лубни. Святкування Хрещенських свят в храмі Різдва Пресвятої Богородиці

18 січня, у надвечір’я Богоявлення настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці протоієрей Іоанн Кармазенко відслужив Божественну Літургію, по закінченню якої було звершено чин Великого освячення води. Після Богослужіння отець Іоанн окропив освяченою водою всіх прихожан, а також привітав присутніх зі святом. Продовженням стала цікава проповідь, під час якої настоятель пояснив, що освячена вода, або Велика Агіасма, тобто велика святиня має цілющі властивості та захищає від впливу нечистої сили. Тому християни з належною пошаною повинні зберігати цю воду та приймати її з великим благоволінням, як і належить святині. Також отець Іоанн зазначив що люди розділяють святу воду на постову і Богоявленську. Це помилковий погляд. Просто вода освячується двічі – 18 та 19 січня, але властивості її однакові, адже чин освячення один і той самий.

Наступного дня, 19 січня православні християни міста Лубни знову об’єдналися для спільної молитви на честь одного з найважливіших і найдавніших релігійних свят, історія якого описана в усіх Євангеліях, свята Хрещення Господнього. Настоятелем храма Різдва Пресвятої Богородиці була звершена Божественна Літургія, після закінчення якої був також здійснений чин Великого освячення води і окроплення нею прихожан. Із послідуючої проповіді присутні дізналися, що коли нашому Божественному Спасителю виповнилося 30 літ, він пішов на річку Йордан і попросив Іоанна Хрестителя, щоб той охрестив його. У ту ж мить всі побачили велике чудо, почули голос з неба, голос Отця Небесного: «Це син мій улюблений, В Нім Моє Благовоління». А Дух Святий у вигляді голуба кружляв над головою Божого Сина. Таким чином, на Йордані була явлена Свята Трійця – єдиний Бог у трьох особах. Тому і має цей день назву Богоявлення.

20 січня настоятелем храму протоієреєм також була звершена Божественна Літургія на честь свята Собору Іоанна Предтечі, Святителя Господнього. Після Літургії отець Іоанн розповів, що святитель народився в сім’ї священика Захарії та Єлисавети, родички Богородиці, коли вони були у похилому віці і уже не сподівалися мати дітей. Предтеча – значить «попередник». Він був посланий Богом, щоб допомогти людям підготуватися до з’явлення Ісуса Христа.

Слід зазначити, що саме цього дня настоятель храму протоієрей Іоанн святкував свій день небесного покровителя – День Янгола, з яким його привітали всі духовні чада, які прийшли на службу. Вони щиро із посмішками на обличчі виразили свої побажання, а також слова вдячності. Адже протоієрей робить все для благоустрою храму та зручності прихожан.

Хотіло б наголосити, що всі три святкові дні поспіль храм був переповнений віруючими, які своєю присутністю засвідчили свою стійкість у православній вірі. А в перші два дні, коли здійснювався чин освячення води, до храму взагалі було важко й проштовхнутися, адже багато людей зібралися біля нього, щоб освятити воду.

Ваша оценка: Нет Средняя: 5 (1 голос)